Тъй като, както вече казах, времето беше лошо, всяка сутрин гледахме прогнозата за времето, „забождахме” пръст на най-топлото място на картата и се отправяхме на пътешествие натам.
Ето няколко кратки разказчета и снимки за някои от местата, които посетихме:
Каркасон :Каркасо̀н (на френски Carcassonne) еград в южна Франция, разположен в историческата провинция Лангедок днес регион Лангедок Русийон. Каркасон
е разделен на две: Ла Сите заема плато на десния бряг на река Од, а
Бастид Сен Луи – на по-ниският, ляв бряг. Няколко моста свързват двете
части, най-известният от които е Понт Вьо от ХІV в. През 1997 г. старата
част на Каркасон е включена в Списъка за Световното културно
наследство на ЮНЕСКО, заедно с канала дьо Миди. Канала е построен през ХVІІ в.,
каналът е с дължина 240 км. и свързва Средиземно море с Атлантика.
Днес Каркасон се дели на Горен и Долен. Горният е събран
между външните и вътрешни стени на някогашния град крепост на хълма.
Въоръжен с 52 бойни кули и опасан с 2 реда стена, дълга 3 км, той е
образец на средновековната военна архитектура.
Истории
за рицари, кръстоносци и романтична любов се разиграват на фона на
Каркасон, който е любим град за снимки на режисьорите. (Тук са снимани „Робин Худ", "Принцът
на крадците“ (с Кевин Костнър), „Годеницата на Франкенщайн“ (със Стинг) и
комедията „Посетителите“ (с Жан Рено.).
50 години продължава реставрацията на Ла Сите и днес реставрираният град, се състои от 12 улички и 7 малки площада,
всеки със собствен фонтан или кладенец по средата. В оградената от
стени и кули площ на замъка, има поща, базилика, амфитеатър, музеи, сергии, странноприемници и
четиризвезден хотел. За обиколка на крепостта заслужава да отделите цял
ден, най-малкото заради изненадите, които предлага. Трикилометровите
стени на Каркасон са най-дългите крепостни стени в Европа и предлагат
приказна смесица от кулички, амбразури, назъбени парапети на бойни кули и
подвижни мостове, запазили спомени от 13-вековна история. През деня в
крепостта се разхождат "рицари" с мечове, иззад ъглите изненадват
всевъзможни инквизиторски съоръжения, заедно с истински живи жертви,
които естествено са артисти.
Крепостта:
Крепостта:
Едно "рицарско" ястие - Cassoulet :
Всеки местен жител гордо ще ви каже, че касулето – това е специална и доста „завъртяна“ боб яхния в гърне с месо и подправки.
Малко от Каркасон:
Limoux :
Limoux (така и не разбрах как се произнася на български) е градче, част от древния Лангедок и днешен Лангедок-Русийон в южната част на Франция. Намира се на брега на река Од и е на около 30 км на юг от Каркасон. Града е известен и с това, че тук са започнали да произвеждат първото пенливо вино, известно като "Blanquette де Limoux". Градът е известен също и с ежегодния си фестивал, наричан Carnaval de Limoux. Карнавалът се провежда в продължение на три месеца през почивните дни между януари и март, където различни групи изпълняват произведенията си. Казват, че сърцето на града е Площада на Републиката. Това е широк площад с много арки и редица дървени къщи. Много спокойно градче, разхождайки се там, имаш чувството, че времето е спряло, никой за никъде не бърза, хората са усмихнати и излъчват спокойствие.
Limoux (така и не разбрах как се произнася на български) е градче, част от древния Лангедок и днешен Лангедок-Русийон в южната част на Франция. Намира се на брега на река Од и е на около 30 км на юг от Каркасон. Града е известен и с това, че тук са започнали да произвеждат първото пенливо вино, известно като "Blanquette де Limoux". Градът е известен също и с ежегодния си фестивал, наричан Carnaval de Limoux. Карнавалът се провежда в продължение на три месеца през почивните дни между януари и март, където различни групи изпълняват произведенията си. Казват, че сърцето на града е Площада на Републиката. Това е широк площад с много арки и редица дървени къщи. Много спокойно градче, разхождайки се там, имаш чувството, че времето е спряло, никой за никъде не бърза, хората са усмихнати и излъчват спокойствие.
Следващият разказ ще бъде за Монпелие, Нарбон и Перпинян.

















































Няма коментари:
Публикуване на коментар